Soy C1G 1
Soy C1G 1
Nejlevnější nabídky (1)
Popis produktu
Parametry produktu
Recenze
, zakoupeno v Lázeňská Káva
- Postříbřený vnitřek, silná stěna z mědi
Vyšší cena
, zakoupeno v Lázeňská Káva
- Kvalitní provedení
- Vyšší cena
Parametry produktu
Popis produktu
Pro milovníky jedné z nestarších a tradičně tureckých metod přípravy kávy tu máme ručně tepanou džezvu z pokovovaného stříbra na 1 šálek kávy.
Kdo by si rád s kávou opravdu vyhrál a držel se zároveň tradičních zvyků, toho by mohla pohltit džezva. V naších krajích se džezvě říká Turecká káva (ale pozor na záměnu s turkem :)), džezva (ibrik, cezve) přitom ale pochází z Jemenu, zemi, ve které se poprvé zkultivoval kávovník a káva do podoby jak známe dnes. Z Jemenu do Turecka se dostal za dob Osmanské říše a od té doby se zakořenil do turecké kultury.
Džezva se pojí s několika kulturními zvyklostmi. Například matka, hostitelka, návštěvu domu hostí kávou z džezvy. Kávu namletou skoro na prach vaří v džezvě ve speciální nádobě s horkým pískem. Správně se voda nechá vzkypět a stáhne se z písku, poté se ale vrátí a nechá se vypěnit ještě jednou či dvakrát pro zesílení chuti. Dále se ještě do vody přidává cukr, nebo třeba kardamon. Správná hospodyně umí džezvu stáhnout z písku těsně předtím než přeteče, čím později tím lépe, ovšem pokud by se opozdila a voda by přetekla, urazila a znesvětila by návštěvu.
Jiná tradice se pojí s námluvami. Rodiče ženicha musí přijít do domu mladé nevěsty a požádat o její ruku. Nevěsta musí všem připravit tureckou kávu. Je ale zvykem, že ženichovi namísto cukru do kávy nasype sůl. Pokud ženich vypije kávu s úsměvem a nedá na sobě nic znát, považuje se za trpělivého a vyrovnaného, tedy dobrého ženicha.
A komu by nestačily zvyklosti ohledně přípravy kávy, turecká káva se dá využít i k tzv. tasseologii, neboli věštění budoucnosti z kávové sedliny, či čajových lístků.
- Materiál: měď
- Objem: 650 ml
- Rozměry: průměr dna cca 9 cm, výška cca 10 cm
Návod k přípravě:
Doba přípravy by neměla přesáhnout více než 3 minuty.
Doporučujeme použít 6 gramů kávy na 50 ml vody.
- Základem je čerstvá výběrová káva namletá na velmi jemnou velikost, skoro pudr.
- Vaši novou měděnou džezvu položte na zdroj tepla a naplňte s 2/3 studenou vodou.
- Vodu oslaďte cukrem (nebo kardamomem) a nasypte svou čerstvě namletou kávu.
- Jakmile začne káva pěnit, odstavte ji a jemně sklepněte. To opakujte ještě 2 krát.Kávu servírujte ihned po posledním sklepnutí.
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.
Hodnocení produktu
, zakoupeno v Lázeňská Káva
- Postříbřený vnitřek, silná stěna z mědi
Vyšší cena
, zakoupeno v Lázeňská Káva
- Kvalitní provedení
- Vyšší cena